pmp exam questions and answers

10 Common PMP Exam Questions and What to Answer

The PMP Exam is conducted by the Project Management Institute (PMI), and their certification is globally recognized. PMP exam questions consist of 200 multiple choice items that touch on the nine areas of knowledge (Integration, Scope, Time, Cost, Quality, Human Resource, Communication, Risk, and Procurement), and five process groups (Initiation, Planning, Executing, Monitoring and Controlling, and Closing).

PMP exam preparation includes the careful study of the Project Management Body of Knowledge, correct review timing, and familiarizing with the types and format of questions that have appeared in past examinations.  

There are five general types of PMP Exam Questions:

  1. Formula-based. There are PMP formulas that you have to master to get through the exam because formula-based PMP exam questions are more than just your average math problem.
  2. Situational. You must be able to apply theoretical principles of professional project management to real-life situations.
  1. Knowledge-based. You can find the answers to knowledge-based PMP exam questions in the PMBOK Guide or project management concepts.
  2. Interpretational. You should be able to come up with a logical conclusion with the correct explanation.
  3. Technique-based. Project management has its tools and techniques that you should have a solid understanding of.

Here are some of the most common examples of these five types of PMP exam questions:

1.) Which of these is not an example of a project?

  • Buying clothes from the market on a special sale.
  • Planning for your friend’s wedding.
  • Building a bridge across the Amazon river.
  • Cleaning the office building every day.

Answer: Cleaning the office building every day. Cleaning the building is a repetitive task that is done everyday. Hence it is not an example of a project.

2.) There are 20 stakeholders on a project. What is the total number of potential communication channels in this project?

  • 10
  • 45
  • 190
  • 100

Answer: 190. The total number of communication channels can be calculated using the formula n(n – 1)/2, where n = number of stakeholders. So in this case the total number of communication channels is (20*19)/2 = 190.

3.) Your project is well underway, and the project management plan as well as subsidiary plans have been baselined and work is proceeding apace. A key project stakeholder has just approached you with a problem: a requirement was missed by the business in the requirements gathering process and they want it inserted into the project plan without having to go through the formal change request process. They would consider it a huge favor if you did so and would be willing to reciprocate at some later date. What should you do next?

  • Talk to the stakeholder’s manager about the stakeholder’s request for a breach in the formal corporate change management process
  • Since the stakeholder has key resources on the project, it may pay off in the long run to agree to the stakeholder’s request
  • Perform an impact assessment on the requested change and submit to the CCB for approval
  • Agree to the request only if the stakeholder is willing to remove a less important feature of equal effort so as not to impact the costs or the timeline on the project

Answer: Perform an impact assessment on the requested change and submit to the CCB for approval. This is an ethics question dressed up as a stakeholder management question. What happens next is an impact assessment. Under the mandatory Responsibility section: “We inform ourselves and uphold the policies, rules, regulations and laws that govern our work, professional, and volunteer activities.”

4.) Which of the following is an output of the Identify Risks process.

  • Lessons Learned
  • Checklists
  • Risk Register
  • SWOT Analysis

Answer: Risk Register. Risk Register is the only output of the Risk identification process.

5.) Which of the following best describes Plan Stakeholder Management process?

  • Creation and maintenance of relationships between the project team and stakeholders
  • Preventing negative stakeholders from derailing the project
  • Striking a balance between stakeholder needs and project needs
  • Focuses on from the creation of the stakeholder management strategy

Answer: Creation and maintenance of relationships between the project team and stakeholders. Stakeholder management is about the creation and maintenance of relationships between the project team and stakeholders. Under specific circumstances, answers B and C may be partially or. Answer D is incorrect: what is created as the stakeholder.

answering pmp exam questions

6.) You have just been assigned as the project manager for an ongoing project in your company. You have discovered there is no Project Charter that describes the responsibilities and authorities of the project manager. When you talked to your project sponsor about the issue, he told you that nobody in the company even knows what a Project Charter is or what purpose it serves. He also told you that your company has executed numerous projects in the past without ever using a Project Charter. However, he asked you to prepare one just in case it is really a necessary project document. Where should you look for a Project Charter template to update in order to meet your project requirements?

  • Project business case
  • Enterprise environmental factors
  • Project statement of work
  • Organizational process assets

Answer: Enterprise Environmental Factors. Your organization has never created a Project Charter in the past, so you must find a Project Charter template to update in order to create a Project Charter for your project.

7.) During which phase of the project would you suggest using an integrated change control process?

  • Throughout the project
  • Initiation
  • Closure
  • Execution

Answer: Throughout the project. This process is performed throughout the project, from initiation through closure.

8.) You are the Project Manager of a car manufacturing company. As part of Quality Control you decide to check only 5% of the cars generated for environmental check. Which technique are you using?

  • Pareto Diagram
  • Control Charts
  • Statistical Sampling
  • Sample Selection

Answer: Statistical Sampling. Statistical Sampling is the standard technique that is used to test only a small sample of products instead of all the products manufactured.

9.) If your project has a CPI and a SPI both greater than 1, how well is your project performing?

  • Under planned cost and ahead of schedule
  • Unde planned cost and behind schedule
  • Over planned cost and ahead of schedule
  • Over planned cost and behind schedule

Answer: Under planned cost and ahead of schedule. The Cost Performance Index (CPI) is a measure of cost efficiency. The percentage above a CPI of 1.0 shows how much costs are under the budgeted amount for the work accomplished. The Schedule Performance Index (SPI) is a measure of schedule efficiency. . The percentage above a SPI of 1.0 shows how much schedule is under the budgeted amount for the work planned.A CPI and SPI both greater than 1 shows that the project is under planned cost and ahead of schedule.

10.) A key output of the Identify Stakeholders process is

  • A Change log
  • An agreement
  • A risk management plan
  • A stakeholder register

Answer:  A stakeholder register. Refer to PMBOK Guide®, 6th edition, p. 507.

Ready to move up in your career? Advance your skills with 30 days FREE of All Access Pass and learn from over 1,000 online video courses. Click here to get started.

About The Author

Vanessa R.

Vanessa R.

Vanessa has been a freelance writer for eight years, providing content independently and through various online platforms. Having worn many hats—a former student journalist, a registered nurse, an aspiring mom-blogger, plus six years of pharmaceutical sales experience under her belt, she adopts a broad range of approaches to tackling different subjects in personal and professional development. In her spare time, she enjoys chasing her two rowdy boys around the house.